Door het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee

Afgelopen dinsdag eens een wandeling gedaan in het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee.

Het Meerdaalbos of Meerdaalwoud is een bosgebied op de grens van de Belgische provincies Vlaams-Brabant en Waals-Brabant, op ruwweg tien kilometer ten zuiden van de stad Leuven. Het ligt op het grondgebied van de gemeenten Oud-Heverlee, Bierbeek, Bevekom en Graven en behoort tot het boscomplex Meerdaalwoud, Heverleebos en Egenhovenbos. Het geheel wordt van noord naar zuid doorkruist door de N25 van Blanden naar Hamme-Mille (de Naamsesteenweg). Dwars hierop bevindt zich de Weertsedreef/Weertstraat, die Sint-Joris-Weert met Mollendaal verbindt. Het Meerdaalbos telt 7 bosreservaten: Everzwijnbad (27 ha), Drie Eiken (7 ha), Grote Konijnenpijp (25 ha), Pruikenmakers (39 ha), Veldkant van de Renissart (19 ha), Mommedel (25 ha) en Heide (32 ha). Het Meerdaalbos is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied ‘Valleien van de Dijle, Laan en IJse met aangrenzende bos- en moerasgebieden’ (BE2400011).

Aan de westzijde wordt dit grotendeels openbare bosgebied (domeinbos) begrensd door Sint-Joris-Weert, Spoorlijn 139 en de Dijle, aan de noordzijde door het Zoet Water, Vaalbeek en Blanden, aan de oostzijde door Bierbeek en het gehucht Mollendaal en ten slotte aan de zuidzijde door Hamme-Mille en Nethen.

Aan de westelijke rand van het Meerdaalbos te Sint-Joris-Weert, bevindt zich het jeugdverblijf “De Kluis” van de Scouts en Gidsen Vlaanderen, waar in 2003 en 2009 de Flamboree plaatsvond. (bron Wikipedia)

Geografie.
Het huidige Meerdaalbos/Meerdaalwoud heeft een oppervlakte van ongeveer 1255 hectare en is daarmee ongeveer twee keer zo groot als het meer noordelijke – en dus dichter bij Leuven gelegen – Heverleebos. Het wordt doorgaans in drie verschillend benoemde delen opgesplitst:

  • het Mollendaalbos, gelegen ten oosten van de Naamsesteenweg,
  • het Meerdaalbos in de strikte zin, gelegen ten westen van de Naamsesteenweg en
  • het Kouterbos, gelegen in het noorden nabij Zoet Water.

Het laagste punt ligt in het Kouterbos: ongeveer 35 meter boven de zeespiegel. In het Mollendaalbos bevindt zich de hoogste plek: 108 meter TAW. Centraal in het Meerdaalbos situeert zich de 102,5 meter hoge Tomberg. Net ten noorden van de camping “La Hetraie” ontspringt de Hertebron. In het brongebied van het Hertebron en in een andere belangrijke bronzone van het Meerdaalbos liggen vijvers: de Paddenpoel nabij De Kluis en de Warandevijver nabij de Naamseseteenweg. Het dal van de Paddepoel van het Warandedal zijn de twee belangrijkste dalen van Meerdaal. Naast de Hertebron zijn er ook de Kluisbron en de Borrebron. (bron Wikipedia)

Mijn wandeling vertrok op de parking van Weertsedreef (kleine parking waar enkele auto’s kunnen staan).

Vervolgens had ik een wandeling van een 9-tal kilometers uitgestippeld. Een 30-tal minuten voor zonsopkomst was ik er en na al het fotomateriaal (Camera, lenzen, Kase filters, statief, ….) genomen te hebben vertrokken.

De wandeling van 9km, knooppunt 111, 128, 129, 109, 126, 110, 127 en 111)

Vanaf het knooppunt 111 over de Tomberg. ‘k Weet niet wat de bedoeling is van dit werk boven op de Tomberg, maar schuilen voor de regen zal zeker niet gaan.

Alhoewel de bomen (Beuken, Eiken, ….) nog een groen bladerdek hadden waren de varens al bijna hun kleur verloren.

Sommige bomen wilde wel wat kleur geven.

De wandeling loopt tevens langs de Warandevijver.

Tijdens je wandeling loop je door prachtige dreven, maar ook door zeer drassige kleine wegentjes.

Wil je alle foto’s bekijken dan kan dat via deze URL

Geniet ervan en tot de volgende.

Groetjes,

Advertentie

Een gedachte over “Door het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s