Aan het Zennegat in Battel

Het Zennegat is de plaats in Battel te Mechelen waar verschillende waterlopen samen lopen. De Zenne komt er samen met het Kanaal Leuven-Dijle (de Leuvense vaart) en stromen dan in de Dijle, die enkele honderden meters verder dan weer samenvloeit met de Nete om alzo de Rupel te vormen. Het stukje Dijle tussen het Zennegat en de monding in de Rupel wordt in de volksmond de Koestaart genoemd.

In het Zennegat bevindt zich in een beschermde archeologische zone sinds 2014.

Sinds eeuwen woonden hier enkele families, die van vader op zoon het beroep van bootsleper (jagen) uitoefenden. Deze beroepsactiviteit verdween er naarmate de vaartuigen gemotoriseerd werden. Het aantal huizen varieerde steeds rond de 20.

Het idyllische gehucht werd tijdens de 20e eeuw meer en meer een woonplaats voor kunstenaars, muzikanten en non-conformistische figuren. Sinds enkele jaren woont ook actrice en tv-presentatrice Tine Van den Brande er. De eveneens aan het Zennegat verblijvende jazz- en improvisatiemuzikant André Goudbeek maakte in 2005 een naar de plaats genoemde cd met bandoneon-improvisaties. Ook de non-conformistische Mechelse tekenaar en schilder Frans Croes woonde tot aan zijn dood in 2011 aan het Zennegat, en had er ook zijn atelier. (bron Wikipedia)

Op een vroege morgen voor zonsopkomst heb ik me begeven naar het Zennegat in Mechelen. Met de bedoeling eerst de zonsopkomst te fotograferen en dan er een kleine wandeling aan te koppelen.
Uiteraard was al het fotomateriaal mee en ook mijn Kase filters mochten niet ontbreken.

Me eerst naar de plaats begeven waar vroeger een bos was en nu een overstromingsgebied is geworden voor de Dijle.

Via de wandel- fietsbrug over het kanaal Dijle – Leuven naar de volgende brug over de Zenne. Hierbij een foto van de Zenne bij laagwater.

De Zenne bij laagwater

Van hier verder naar de Dijle, eentje vooraleer het kanaal en de Zenne uitmond in de Dijle.

Zicht over de Dijle richting Mechelen

Mijn wandeling verder gezet richting waar de Dijle uitmond in de Nete om vervolgens samen onder de naam Rupel verder richting Schelde.

Daarna terug richting auto maart eerst nog eens rond de enkele huizen lopen en een fotoke maken waar de Zenne en het kanaal Dijle – Leuven samenkomen.

En zo zit er mijn mooie fotografische wandeling er weeral op. Tot de volgende.

Advertentie

Een gedachte over “Aan het Zennegat in Battel

  1. Prachtig daar, toen in nog in Sint Katelijne Waver woonde, kwam is er geregeld met de fiets voorbij. Nu is het even geleden dat ik er nog was, maar het roept veel herinneringen bij me op. Mooie foto’s van een pittoresk plekje. Fijn weekend nog.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s