Griesbroek in Olmen (Balen)

Het Griesbroek is een natuurgebied in het Grote Netewoud in de Belgische gemeente Balen. Het ligt tussen Hulsen en Olmen in de vallei van de Grote Nete en wordt beheerd door Natuurpunt. Naast de Grote Nete stromen ook de Heiloop en de Laak[bron?] door het gebied.

Het gebied, oorspronkelijk een broekbos, werd vanaf de 10e eeuw ontbost. Aanvankelijk werd het gebruikt om schapen te weiden, later kwamen er omheinde beemden die als hooiland in gebruik waren. Omstreeks 1500 was dit een feit. Later kwamen werd met een vloedbeemdensysteem voedselrijk water van de Grote Nete opgebracht om de grasproductie te doen stijgen. Turfwinning werd eeuwenlang beoefend en eind 19e eeuw werd ook ijzeroer gewonnen.

In de jaren 50 van de 20e eeuw werd het bevloeiingssysteem verlaten en zorgde kunstmest voor de vruchtbaarheid. De natte beemden bleken echter niet geschikt voor landbouwmachines. en ze werden steeds vaker verlaten. Er werden hier en daar Canadapopulieren geplant en visvijvers gegraven. Andere delen werden moerassig en daar ontstonden weer elzen- en wilgenstruwelen.

In het gebied tussen Heiloop, Binnenbrokken (straat) en het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen heeft zich, na het beëindigen van het vloedbeemdsysteem, weer broekbos gevormd. Ten noorden en ten zuiden daarvan ligt kleinschalig agrarisch gebied.

Door Natuurpunt worden percelen aangekocht in het gebied. Omstreeks 2012 bedraagt de totale oppervlakte 40 ha. De aankoopperimeter van Natuurpunt bedraagt zo’n 150 ha. (bron Wikipedia)

Ik heb deze wandeling enkele weken geleden gedaan en hoopte op een mooie zonsopkomst, maar dat viel wat tegen. Toch heb ik er een mooie wandeling van gemaakt. Hieronder vind je de wandeling, rood is de volledige wandeling, maar fotografisch is het beter te vertrekken vanop de parking en vandaar naar knooppunt 83 te wandelen (via blauwe markering). Vanaf punt 83 wandel je vervolgens richting knooppunt 82 en zo verder tot knooppunt 81 en dan terug naar de parking. Ga je voor de zonsopkomst vertrek dan via knooppunt 81 naar knooppunt 82. Je komt dan vlug via verschillende vijvers waar je een mooie zonsopkomst kan fotograferen. Tussen de parking en knooppunt 83 steek je de Grote Nete (Hier noemen ze het de Grote Neet) over een mooie brug van boomstammen. Ook belangrijk, vergeet je botten (laarzen) niet, het is er zeer drassig.

Uiteraard mogen je filters niet ontbreken (CPL, ND, GND, …….). Zoals altijd gebruik ik deze van Kase, gewoon omdat het de beste zijn op de markt.

Een foto via de verkorting van de parking naar knooppunt 83. De brug

Brug

Enkele foto’s tijdens de rest van de wandeling.

Van zodra je terug aan je auto bent, rijdt dan niet direct huiswaarts maar passeer eerst nog eens langs de Straalmolen in de Watermolenweg 2, Balen. Hier kan je van de Grote Neet op de brug een mooie foto maken.

De Grote Neet

Het is een mooie natuurgebied, maar fotografisch is het een hele uitdaging om de juiste plaats te vinden voor het maken van mooie, kleurrijke foto’s.

Geniet ervan en tot de volgende.

Advertentie

Een gedachte over “Griesbroek in Olmen (Balen)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s