Door de Lommelse Sahara

De Lommelse Sahara is een zand- en duinlandschap met een grootte van 193 hectare in de Belgische gemeente Lommel in Limburg. In het midden ligt een meer en rondom vindt men naaldbossen. Dit landschap behoort tot het bosgebied Bosland. De Lommelse Sahara is gelegen in de onmiddellijke omgeving van het Kempisch kanaal waarover de voetgangersbrug een poort tot dit zanderig gebied vormt. Het gebied is Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied ‘Valleigebied van de Kleine Nete met brongebieden, moerassen en heiden

Ontstaan
Dit natuurgebied met vele mogelijkheden tot wandelen en fietsen is ontstaan door menselijke activiteiten. Zo ontstond de plas door zandwinning tussen 1920 en 1925 en zorgde de uitwaseming van de vroegere Om verdere uitdeining te voorkomen, werd na de Tweede Wereldoorlog naaldbebossing aangelegd. Met behulp van hagen van sprokkelhout (zogenaamde ‘mutsaards’) werd het proces van complete verzanding voorkomen. Hierdoor werd het zandgebied in omvang tot de huidige 193 hectare teruggedrongen. Heden ten dage staat het gebied bekend om de talloze watervogels en de exotische verwilderde zwarte zwanen.zinkfabriek van Lommel-Werkplaatsen er tussen 1902 en 1940 voor dat alle groene beplanting verdween. Het resultaat was 350 hectare dor landschap bedekt met wit zand. De Lommelse Sahara werd in 2005 uitgeroepen tot een van de “Allermooiste plekjes van Vlaanderen”. De springstoffenfabriek Poudreries Réunies de Belgique had voorheen haar testterrein op de Sahara. Hiervan zijn er restanten terug te vinden zoals een schuilhut, de plek waarin werknemers zich verscholen bij het testen van granaten. Ook ligt er een ruïne van een vernietigingsput, een bouwwerk met een diameter van zo’n 10 meter waarin overbodige munitie werd afgebroken. Evenals de originele betonnen veiligheidspiramides, die granaatscherven en kanonskogels moesten tegenhouden. Bij opgravingen in mei 2013 werd een grondlaag ontdekt die teruggaat tot in het laatglaciaal, oftewel de late periode van de ‘laatste ijstijd’, zo’n 14.000 jaar geleden. (bron Wikipedia)

Van tevoren had ik een mooie wandeling uitgestippeld. Eens op de parking en al mijn foto spullen klaar, camera’s, statief en uiteraard de Kase filters.

Wandeling van ongeveer 6km.

Mijn eerste halte was aan de uitkijktoren waar ik een mooi zicht had over het water en zon mooi zag opkomen. Eerst foto’ s genomen beneden aan de uitkijktoren en dan op de uitkijktoren.

Van daaruit mijn wandeling verder gezet naar het strand van de Lommelse Sahara. Dit is vrij groot en de plas die er is, is ook de grootste. In de zomer vind je hier veel zonnekloppers.

Dan verder mijn wandeling rond de grote plas en langs de uitkijktoren in de andere richting. Vandaar kan je de uitkijktoren mooi fotograferen met weerkaatsing in het water.

Dit gebied is ook heel goed geschikt om met het gezin (kinderen) te doen. Er is trouwens een wandeling speciaal voor de kinderen met zoektocht en vragen die tijdens de wandeling moeten opgelost worden. Een aanrader.

Er zijn nog enkele meerdere foto’s, zie hiervoor op deze link.

Trouwens als je eens meer wil leren over landschapsfotografie met Kase filters kijk dan eens op deze link. Ik geef regelmatig workshops over het gebruik van filters in landschapsfotografie.

Nu op naar de volgende.

Advertentie

Een gedachte over “Door de Lommelse Sahara

  1. Een zeer mooi natuurgebied ! Het is jaren geleden dat ik er nog was. Toen ik nog honden had, kwam ik er geregeld vanuit Antwerpen naar toe om te wandelen en de honden te laten zwemmen. Aan de foto’s te zien is het beeld van het gebied heel erg in positieve zin verandert. Het is nu een volwaardig natuurgebied geworden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s