Door de Strabrechtse Heide, Heeze

De Strabrechtse Heide is een natuurgebied van ca. 1500 ha in de Nederlandse gemeenten Heeze-Leende, Someren en Geldrop-Mierlo (provincie Noord-Brabant), grotendeels in beheer bij Staatsbosbeheer.

Begin september ben ik naar de Strabrechtse Heide geweest met de bedoeling de heide in bloei en in kombinatie met een mooie zonsopkomst ook mooie foto’s te kunnen maken.

Ik had voor mijn vertrek het nodige opzoek werk gedaan en een wandeling uitgestippeld. Het was een fikse wandeling van om en bij de 12km. Uiteraard moet je niet zoveel wandelen maar zodra de zon aan de hemel staat is het licht te hard en omdat je er toch bent kan je best dit koppelen aan een mooie wandeling. Wie weet wat kom je nog allemaal op je pad tegen. Ziehier de wandeling die ik gedaan heb.

Wandeling door de Strabrechtse Heide

Parkeren doe je best te Rul 71 in Heeze, zie kaart. De blauwe pijlen geven de richting van de wandeling aan. De gestreepte blauwe pijl is door het stuifzandgebied met enkele dode bomen die er nog steeds staan, liggen na de brand die er geweest is in juli 2010. Loop het zand er zeker doorheen.

Na een 15tal minuten wandelen kom je aan het mooiste deel van het natuurgebied wat betreft de heide (zie kaart).

Als je zo vroeg op pas bent en het contrast tussen lucht en voorgrond zo groot is dat je dit niet binnen het dynamisch bereik van je camera krijgt is gebruik van filters een prachtig hulpmiddel. Ik gebruik als brand ambassadeur van Kase Benelux uiteraard de Kase filters.

Bij mijn aankomst moest ik vaststellen dat er enorm veel mist (dauw) aanwezig was en het niet makkelijk was om een mooie zonsopkomst te maken, maar we hebben ons best gedaan.

Ook de macro les bovengehaald en een spinnenweb met dauw vastgelegd.

Zet dan je wandeling verder en neem zeker de tijd om langs de Galgeberg te gaan.

We wandelen verder en na een tijdje wandelen kom je aan het stuifzandgebied. Ploeter erdoor want het zand is geen harde ondergrond en is ook niet vlak. Maar je zal er geen spijt van krijgen. Het gebied met zijn dode bomen in combinatie met de ongelijke zandige grond geeft veel mogelijkheden om te fotograferen.

Zodra ik daar was ben ik terug naar de vertrekplaats gewandeld en heb toen mijn grote dorst met een frisse pint verwerkt in het Heidecafé aan de parking.

Zeker een aanrader om te doen, maar als fotograaf is het best dit te doen tussen 15 augustus en begin september afhankelijk wanneer de heide op zijn mooist is.

En nu op naar de volgende.

Advertentie

Een gedachte over “Door de Strabrechtse Heide, Heeze

  1. Een prachtig gebied waar ik al meermaals doorheen gefietst ben. Bedankt voor de suggestie (wandeling) die je hier voorstelt. Zeker een goeie tip voor het komende seizoen. Vriendelijke groet, Rudi

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s